BOKASÉRÜLÉSEK

Szerző: Balogh Judit

bokasérülés

A kosarasok leggyakoribb sérülései kétség kívül a bokához köthetők. Felugrás utáni leérkezéseknél, irányváltásoknál, kitámasztásoknál fordul elő a boka rándulása, mely a bokaszalagok meghúzódásával, részleges, vagy teljes elszakadásával járnak. Általában a külső szalagok sérülése jellemző, ritkán előfordul ficam, esetleg törés is. A sérülés a sérült terület duzzanatával és bevérzésével jár. Az ízület a sérülés súlyosságától függően instabillá válik, a boka mozgatása, a járás fájdalmas.

A sérülés ellátása:

EJNYE terápia (emelés, jegelés, nyugalomba helyezés, fásli) alkalmazása rögtön a helyszínen csökkentheti a duzzanat nagyságát és lerövidítheti a felépülés idejét. A jegelést lehetőség szerint azonnal meg kell kezdeni, ha nem áll rendelkezésre jég, hideg vizes borogatás is megfelel. A sérült végtagot fel kell emelni (lehetőleg a szív fölé) és szorosan körbetekerni. Ez csökkenti a vérömlenyt és a fájdalmat, valamint stabilitást ad a bokának, míg a sérült eljut az orvoshoz, vagy haza. Amennyiben a sérülés súlyosnak látszik, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ellenkező esetben elegendő az otthoni ellátás.

Az első napokban a jegelést folytatni kell, szakaszosan, a fagyási sérüléseket elkerülve. Általában 15-20 perc jegelés után hosszabb szünetet kell tartani, hogy a bőr felmelegedhessen. A jeget közvetlenül nem szabad a bőrre tenni, és ha fájdalmat okoz, azonnal abba kell hagyni. A lábat óvni kell a melegtől (szauna, fürdő, solarium, stb.) és a masszázs sem ajánlott. Gyulladáscsökkentő gyógyszerek és krémek is alkalmazhatók, persze csak szakember ajánlásával és tudtával.

Kevésbé súlyos sérülés esetén 1-2 nap elteltével, ahogy a fájdalom mérséklődik, meg kell kezdeni a boka óvatos tornáztatását. A boka fel-le mozgatásával (dorsalflexio / plantarflexio) a végtag mozgékonyságának visszaállítása megkezdhető, de az oldalirányba mozgatást kerülni kell. 2-3 nap után a bokát részlegesen terhelni célszerű, ez felgyorsítja a regenerációt. A duzzanat és a fájdalom további mérséklődésével a boka már körbeforgatható, bokakörzésekkel, a boka ki/be forgatásával tovább lehet növelni a mozgékonyságot. A járás szintén gyorsítja a gyógyulást. A sporttevékenység fokozatos újrakezdése a duzzanat lelohadása és a fájdalom megszűnése, vagy jelentős mérséklődése után ajánlott.

Súlyosabb sérülés esetén az orvos a boka hetekre való rögzítését, begipszelését javasolhatja, a legsúlyosabb esetben pedig műtétet. A műtét után szintén merev rögzítés szükséges 3-4 hétig, melyből egy hetet fekvőgipsz vagy mankózás tesz ki. A rögzítés levételét követően a rehabilitációt meg kell kezdeni. A műtét utáni teljes felépülés 2-3 hónapot tesz ki.

Rehabilitáció

A rehabilitáció célja a bokaízület mozgékonyságának visszaállítása és a boka megerősítése. Kezdetben terhelés nélküli mozgatás, úszás és kerékpározás ajánlott, majd egyenes vonalú futás következhet. Ezután páros lábú bokából történő szökdelések végezhetők, és csak legvégül oldalirányú terhelés (kitámasztások). A rehabilitáció elmulasztása növeli az újrasérülés kockázatát, ezért fontos, hogy kisebb bokasérülések után is elvégezzék a játékosok a speciális erősítő programot (akkor is, ha már edzésbe álltak). Általános tapasztalat, hogy a nem túl súlyos bokasérüléseket – mivel gyorsan gyógyulnak – nem veszik elég komolyan sem az edzők, sem a sportolók (ellentétben pl. a térdsérülésekkel) és elmulasztják a rehabilitációt.

Megelőzés

A boka sérülésének legnagyobb kockázata korábbi sérülés megléte. Ha már volt bokasérülés, nagyobb az esély, hogy újra előfordul. A sportág jellemző mozgásaiból adódóan az edzőknek gondot kell fordítania arra, hogy a játékosok rendszeresen végezzenek olyan gyakorlatokat, melyek erősítik a bokát és felkészítik a sportolót váratlan helyzetekre is. Az egyensúlygyakorlatok (Dynair, Aero-step, stb.) segítenek megerősíteni a kis izmokat és javítják a propriocepciót. Az ugrókötelezés, ugróiskolák, vonalszökdelések és irányváltoztató futások hatékonyan készítenek fel a biztonságos talajfogásra, a könnyített pliometrikus gyakorlatok pedig növelik az izomerőt, edzik az inakat és a szalagokat.

A sérülés megelőzhető a boka rögzítésével is (ragasztás, bokavédő használata), mely stabilitást ad az ízületnek. Bár a 100 %-os biztonság nem garantálható, a súlyos sérülés elkerülhető.

Források:

http://www.thestretchinghandbook.com/archives/ankle-injuries-pt3.php

http://www.thestretchinghandbook.com/archives/ankle-injuries-pt1.php

http://www.thestretchinghandbook.com/archives/ankle-injuries-pt2.php

http://sportsmedsouth.com/blog/?tag=ankle-sprain

Címkék: