A LEPATTANÓLABDA

Szerző: Balogh Judit

lepattanó

A lepattanólabda jelentőségét a mai kosárlabdában nem kell külön ecsetelni. A 2013-as felnőtt Európa-bajnokságokon a lepattanóharcot elveszítő csapat a nők esetében mindössze 24 százalékban, a férfiak versenyében 33 százalékban tudott győzni. Kijelenthetjük tehát, hogy ha nem is kizárólagosan, de a siker egyik záloga a lapattanólabdák megszerzése. Minden lepattanó egy labdabirtoklást jelent, vagy másként fogalmazva, egy labdabirtoklás lehetőségének elvételét az ellenféltől.

Egy spanyol kutatás szerint, ha a védők és a támadók ugyanolyan létszámban mennek a lepattanóért, az esély a megszerzésére ugyanannyi, a létszámfölény kialakítása a lepattanóharcban pedig növeli az esélyeket annak megszerzésére (L. Ribas, R. Navarro, F. Tavares és M. Á. Gómez 2011. Analysis of number of players involved in rebound situation in Euroleague basketball games. The Open Sports Sciences Journal, 4,10-13.). Fontos tehát megkövetelni már a képzés korai szakaszában, a legkisebbeknél is, hogy az edzéseken a gyakorlatok során a játékosok mindaddig kíséreljék meg a lepattanó megszerzését, amíg kosár nem születik, vagy a védőcsapat meg nem szerzi a labdát. Képzésünk egyik legnagyobb hibája, hogy az edzéseken a gyakorlatok a rádobással véget is érnek függetlenül annak sikerességétől, vagy sikertelenségétől. Különösen fontos megkövetelni a támadólepattanó támadását, hiszen enélkül a kizárást sem lehet megtanítani. A lepattanózásban nem a méret a lényeg, számtalan példát találunk arra, hogy alacsonyabb játékosok a legjobb lapattanószedők között vannak.

 

Általános alapelvek az oktatáshoz:

–        a szokást korán ki kell alakítani (az alapelemekkel együtt)

–        minden gyakorlat lepattanógyakorlat is

–        agresszivitás („minden dobás kimarad” elv), akarat

–        a labda megszerzése kezdetben két kézzel történjen, később egy kézzel is lehet (másik kéz használata az ellenfél eltartására)

–        tudatos helyezkedés, pozíció elfoglalása megfelelő időzítéssel (dobás anticipálása)

–        mély egyensúlyi helyzet

–        gyors reakció

–        inkább gyors, mint magas ugrás

–        ha nem lehet megszerezni, társnak ütni

–        a leszedés után a labda biztonságos, erős fogása az áll magasságában, stabil egyensúlyi helyzet, melyből sarkazni, dobni és elindulni is lehet

 

Védőlepattanó:

–        a jó védekezés fontos eleme (csak egy lehetőséget ad a támadásra)

–        az indítás kezdőpontja is lehet

–        dobás jelzése („Kizár!”)

–        látni kell a labdát és az embert is, a dobás pillanatában meg kell találni az embert

–        kizárás kontaktussal, ember megtartása, mozdulás a labda felé, felugrás

–        akinek az embere nem megy a lepattanóért és a kosártól távol helyezkedik, fusson be üres területre, mert ha jók a kizárások, a labda a védők közé fog esni

–        labda biztosítása – állhoz, könyök védi, fordulás az ellenfél kosara felé

–        kiszabadítás, vagy elindulás

 

Támadólepattanó:

–        növeli a támadások számát anélkül, hogy az ellenfél támadhatna, demoralizáló

–        cselezés, kontaktus (kizárás) kikerülése

–        ha nincs kizárás, üres területre belépés

–        ha van rá lehetőség, kizárás

–        a dobással ellentétes oldali támadó mindenképpen menjen a lepattanóért

–        a dobó játékos tudja a legjobban, hogy merre fog pattanni a labda, érdemes elmennie érte

–        a támadólepattanót első szándékból meg kell próbálni visszatenni

–        ha nem lehet visszatenni, gyors kijátszás, vagy kivezetés

–        különösen érdemes elmenni a labdáért, ha a dobás a támadóidő lejáratakor történik (dudaszóra), mert ilyenkor a védők hajlamosak megállni

 

Hibák a lepattanószedésben:

–        a támadók nem mennek el a lepattanóért

–        nem jelzik a dobást

–        ziccernél, közeli dobáskísérletnél nincs kizárás

–        a labda repülésének figyelése kizárás helyett

–        helyezkedés, kizárás helyett ugróverseny

–        nincs kontaktus, vagy csak egy pillanatra

–        gyenge oldali védők elvesztik a kapcsolatot a támadójukkal

–        a lepattanó azonnali leütése

–        a lepattanó lehozása

 

GYAKORLATOK

 

Egyéni gyakorlatok

 • A pályán szabadon labda előre magasra dobása, utánafutás, felugrás, leszedés, alapállás, labda védése, sarkazás, elindulás. Újra kidobás, és így tovább.
 • A játékosok két oszlopba állnak a palánk két oldalán, az elsőknél labda van. Feldobják a palánkra a labdát 3-4 méterről, utánafutnak, leszedik alapállásba leérkezve, hátrasarkaznak, passzolnak a sorban következőnek és a másik sor végére állnak be. Folyamatosan tovább.
 • A játékosok két oszlopba állnak a palánk két oldalán, az egyik első játékos kivételével mindenkinél labda van. Az első labdás feldobja a labdát a labda nélkülinek a palánkra bárhová, a társ utánafut, leszedi, ha ez a gyűrű alatt jó helyzetben sikerül, rádobja (egy kísérlet), ha nem, kisarkaz és labdavezetéssel a másik sor végére megy. A következő labdanélkülinek a túloldali társa dobja fel a labdát, és így tovább folyamatosan.

Páros gyakorlatok

 • A párok egymással szemben, egymástól kb. 3 méterre állnak fel egy labdával. A labdás valamerre magasra feldobja a labdát, a társ utánafut, felugrik, leszedi, alapállásban védi a labdát, sarkaz és visszavezeti az eredeti helyére. Most ő dobja fel a labdát, és így tovább.
 • Dobás felváltva, a dobó szedi a saját labdáját és passzolja a társának, aki közben elmozdul valamerre.
 • A párok a büntetőterületen kívül helyezkednek el, egyiküknél labda van, ő dob, a társ leszedi. Ha sikerül úgy leszedni, hogy a labda nem esik le a földre, helyet cserélnek, ha nem, marad a felállás.
 • A párok egymástól 4-5 méterre állnak fel egy labdával. A labdás passzol a társának, odafut, a dobás után kizárja a dobót, aki megpróbálja leszedni a labdáját. Aki megszerzi a labdát, az dobhatja a következőt. Ha a labda kétszer lepattan a dobás után, a labda a védőé.

Csoportos gyakorlatok

 • A játékosok hármasával állnak fel, egy dobó és két lepattanószedő. A lepattanószedők a dobóval szemben, a gyűrűnek háttal helyezkednek el, egymástól kb. két méterre. A dobó rádobja a labdát, a szedők mennek a lepattanóért (a dobó nem), a játék az első találatig tart. Aki kosarat szerez, dobó lesz.

Dobóval1

 • A játékosokat két csapatra osztjuk, támadó-védő felállásban nagy körbe állnak, a védők belül, a támadók kívül. Ha páratlanul vannak, egy játékos beáll középre, ha nem, az edző áll be egy labdával. A középső ember labdát vezet, közben a játékosok lassan körbe futnak. Mikor a labdavezető felveszi a labdát, a támadók 3 mp alatt megpróbálják megérinteni a középső embert, a védők pedig ezt szabályosan megpróbálják megakadályozni. Ha a védők győznek, támadók lesznek, ha a támadók nyernek, marad a felállás.
 • A játékosokat párba osztjuk, a védő pár a gyűrű alatt helyezkedik el, a támadó párok pedig egymás mögött a büntetővonal két oldalán. A labda a védők egyikénél van, odapasszolja valamelyik támadónak, a védők kifutnak a támadókra, aki a labdát kapta, rögtön rádobja, a védők kizárnak, a támadók mennek a lepattanóért. Ha a védők szedik le a labdát, vagy a labda kétszer lepattan a földre, a támadókból védők lesznek, a védők odaadják nekik a labdát, ők rögtön passzolnak a következő párnak, és futnak kizárni. A kilépő védők a sor végére állnak. Ha a támadók szedik le a labdát, a védők maradnak védekezésben, passzolnak a következő támadóknak, és így tovább folyamatosan.

2-2

 

Játékok

 • Kétkosaras játék, csak lepattanóból lehet kosarat dobni.
 • Kétkosaras játék, a támadólepattanóból szerzett kosár duplán számít.
 • Mindenkinél labda van, dobás a büntetőterületen kívülről, ha bemegy egy pont, ha nem megy be, de le tudja szedni, mielőtt leesik a földre, az nulla, ha nem megy be, és leesik a földre, mielőtt megfogná, az mínusz egy pont. Az győz, aki előbb elér meghatározott számú pontot. Különböző távolságokról játszható.
 • A játékosokat három csapatra osztjuk, a csapatok a gyűrűtől 5-6 méterre egy-egy helyen állnak fel. A csapat tagjai egymás mögött helyezkednek. Az edző rádobja a labdát, minden csapat első embere megy a lepattanóért, az első kosár győz. A győztes csapata kap egy pontot. Az első játékosok a soruk végére állnak, a következő dobásnál a sorban következő játékosok játszanak. Az a csapat győz, amelyik először ér el meghatározott számú pontot. A csapatok a helyeket időnként változtassák.

3mas1

Címkék: